De Hof van Heden, impressie in woord en beeld

 

In de Rotterdamse deelgemeente Hoogvliet is op de Meeuwenplaat de Hof van Heden te vinden; dicht bij een winkelcentrum en gunstig gelegen t.o.v. het openbaar vervoer (metro en bus). Op korte loopafstand stroomt achter de dijk de Oude Maas, een brede drukbevaren getijdenrivier. Langs de oever is een uitgestrekt natuurgebied aangelegd met veelsoortige groengordels waar het heerlijk wandelen en fietsen is. 

Onze Hof is een buurt met zestig woningen: 32 eengezinswoningen met kleurrijke gevels en een veelkleurig gebogen gebouw met 28 appartementen. In de Hof is met vorm en variatie gespeeld om een eigen en een herkenbare plek te creëren.  

De woningen zijn gesitueerd langs de randen van ons woongebied waardoor de Hof een groot middenterrein heeft. Dat gebied vormt een sfeervolle gezamenlijke tuin met een afwisseling van open en meer begroeide groengebieden, waar ook speelse plekken ingericht zijn voor jonge kinderen. De tuin is in 2010 aangelegd en moet nog tot wasdom komen.

De Eengezinswoningen beschikken over een eigen tuin die aansluit bij het gezamenlijke tuingebied met zijn vele soorten groen. Regenwater, verzameld in tonnen, stroomt op diverse plekken via speciale gootjes naar een wadi; een natuurlijke regenwaterberging.

Buiten is in de Hof veel te beleven. Op een centrale plaats  staat een ontmoetingsruimte met een met sedumplantjes begroeid dak aan een plein, waar ook een jeu de boules baan is aangelegd. “Het Aquarium” is een toepasselijke naam: de straten in de wijk zijn vernoemd naar vissen en het gebouw heeft veel glas in de wanden! 

Al met al is onze Hof een oord waar het goed toeven is voor jong en oud! Waar de voorzieningen ruimte bieden om met gelijkgestemden dingen te ondernemen.

Bij ons bestaat volop de mogelijkheid om echt als buren samen te leven, met behoud van privacy.